Uutiset

Harmony Sisters – muistelmat

Konsertti pe 8.10.2021 klo 19.00


Harmony Sisters -muistelmat on osa Mikin Vintin Tornion 400-vuotisjuhlaohjelmistosta. Konsertissa kuullaan rakastettujen suomalaisten Harmony Sistersien ja Olavi Virran musiikkia.

Esiintyjät: Riikka Vuorenmaa, Elina Haapaniemi ja Leena Kelloniemi (laulu) sekä Marko Haapaniemi (säestys ja laulu)

Konsertti kestää noin 45 min, ei väliaikaa. Liput tuntia ennen ovelta. Hinta 15€, käteismaksu

Seminaarin koulu, Tornio, Seminaarinkatu 16

Tervetuloa!


Harmony Sisters oli Mikin Vintin 20-vuotisjuhlanäytelmä, joka kuului myös Suomen 100-vuotisjuhlaohjelmistoon.

Harmony Sisters oli Euroopan ensimmäinen naislauluyhtye 1930- 1950 luvuilla. Torniossakin asuneet Valtosen lahjakkaat sisarukset Vera, Maire ja Raija lauloivat itsensä kymmenellä kielellä suomalaisten, ruotsalaisten ja lopulta koko Euroopan sydämiin.

Valtosen perhe pakeni vallankumousta 1917 Inkerinmaalta Suomen Tornioon, jossa isä Adolf Valtonen toimi Kuusiluodon sahalla johtotehtävissä. Nuorin tytöistä, Raija, syntyi Torniossa. Perheen isän äkillisesti kuoltua leskiäiti Ester Valtonen muutti tyttärineen Kotkaan äitinsä kotiseudulle. Siellä tyttäret rohkeasti toteuttivat ennenkuulumattoman ideansa, perustivat naislauluyhtyeen, joka vuosien mittaan saavutti laajalti menestystä. He esiintyivät aina tyylikkäinä ja herttaisesti hymyillen, mutta värikäs yksityiselämä lapsineen, vaihtuvine miehineen ja rajuine riitoineen pidettiin yleisöltä tarkkaan piilossa. Yhtye hajosi 1956 sisarusten ollessa vasta neljissäkymmenissä, mutta heidän musiikkinsa soi edelleen mm Ylen musiikkiohjelmissa.

Näytelmässä Valtosen sisaruksia esittivät Leena Kelloniemi, Elina Haapaniemi ja Riikka Vuorenmaa.


MESTARI, Olavi Virran elämää ja musiikkia -laulunäytelmä oli Mikin Vintin ensi-illassa vuonna 2011

Olavi Virta oli monen mielestä suomalaisten iskelmälaulajien kuningas. Hänen vertojaan hakeva äänensä on jäänyt pysyvästi suomalaisten tajuntaan. Olavi Virta oli ristiriitainen persoona. Hän oli upporikas ja päätyi rutiköyhäksi. Hänellä oli paljon tuttavia, mutta vähän ystäviä. Hän varusti kotinsa uusimmilla laitteilla, mutta ei pysynyt siellä. Uljaan uran romahdus alkoi Ilomantsista maaliskuun keikalta 1959. Olavi Virta joutui kohteeksi Suomessa lajissaan ensimmäisessä Hymy-lehden herjakirjoituksessa, jossa hänelle lanseerattiin liikanimi ”Laulava Lihapulla”. Suomalaisten mieliin erityislaatuinen loistavalla äännellään itsensä pysyvästi laulanut Olavi Virta kuoli helläsydämisen ihailijansa, iäkkään Huldan hoivaamana, sairauden ja kuluttavan elämän uuvuttamana Tampereen Pispalassa vain 56-vuotiaana. Olavi Virta levytti noin 600 laulua.

Konsertissa Virran lauluja esittää suurenmoisen menestyksen saaneessa Mikin Vintin Mestari-näytelmän nimiroolin upeasti laulanut ja näytellyt Marko Haapaniemi.

0