Vuosi: 2009
Kirjoittaja: Mirjam Kälkäjä
Säveltäjät, musiikki: Pietu Halonen
Ohjaaja: Martti Kadenius
Tanssien ohjaaja: Virpi Portimo
Säestys: Pietu Halosen orkesteri

Syksyllä 2009 Mikin Vintissä tehtiin taas teatteria. Vuorossa oli Mirjam Kälkäjän kirjoittama näytelmä Minä, Kirjailijatar, joka on kirjailijatar Annikki Kariniemen absurdi hautakertomus. Näytelmän ohjasi Martti Kadenius.

(Anni Terttu Tuuli) Annikki Kariniemi syntyi 24.7.1913 Rovaniemellä ja kuoli 22.10.1984 Ylitorniolla 71 vuotiaana. Hän kirjoitti mm. 36 romaania Lapin luonnosta ja historiasta, Fellmannista, Laestadiuksesta, sota-ajasta, avioliitostaan. Hän oli värikäs persoona, esiintyi mielellään valkeassa lapinpuvussa ja vihreissä haisaappaissa. Puhelimeen hän vastasi: Kirjailijatar puhelimessa!

Näytelmän ei ole tarkoitus olla elämäkerta, vaan tosiasioita sivuava fiktiivinen esitys kirjailijan korpivaelluksesta Lapissa, kaukana ”kulttuurista” ja televisiokameroista. Annikin kirjavan elämän läpi tehdään matka, jonka kuluessa taiteilijaystävien kanssa selvitetään taiteen tekemisen epätoivoa ja autuutta Pohjoisessa. Näytelmä tapahtuu Utsjoen hautausmaalla, Kirjailijattaren avoimen, tuiskun tukkiman haudan ääressä. Läsnä olevat kuolleet ja elävät muuntautuvat Annikin käskystä rooleihin, joita elämän solmukohtien avaaminen vaatii.

Annikin elämä kulki pikkumökin suurperheen tyttärestä seurapiireihin ja upeiden juhlien emännäksi, julkisuuteen ja unohdukseen. Hänen tiensä oli intohimoista kirjoittamista, pakenemista, pätemistä. Hän eli kahden kulttuurin välissä, saamelaisuuden ja valtakulttuurin; hän oli kirjailija pohjoisessa, kaukana valtavirroista ja medioista. Hän käänsi elämänsä traumat voitokseen: hän käytti saamelaistaustaansa markkinointikeinona ja oli muutenkin edellä aikaansa mediakäsittelijänä. Tietoisesti hän loi hahmostaan myytin, jonka myymisen hän luuli hallitsevansa.

Hirtehinen matka ajassa taiteilijaveljien kanssa on rankka, mutta lopulta Pikkuanna saa rikkinäisen nukkensa ehyeksi. Näytelmän kantaesitys oli Rovaniemen Teatteri/Lapin Alueteatterissa v. 2004.

KIRJOITTANUT: Mirjam Kälkäjä
OHJAUS: Martti Kadenius
KOREOGRAFIA: Virpi Portimo
SÄVELLYS: Pietu Halonen
MUSIIKKI: Pietu Halosen orkesteri
LAVASTUS: Martti Kadenius
LAVASTUKSEN TOTEUTUS: Olavi Arpi, Minta Peltokangas
PUVUT: Tarja Lassila, Irma Arpi
VALOT, ÄÄNET: Eventworks
HARJOITUSKUISKAAJA: Tarja Lassila
KÄSIOHJELMA: Mirjam Kälkäjä
JULISTE: Elina Haapaniemi

ROOLEISSA: KIRJAILIJATAR: Irma Ihalainen-Kemi
PIKKU-ANNA, KIRJAILIJATAR NUORENA: Minta Peltokangas
EVERSTI: Jarmo Tähtö
VOITTO: Tuomas Massa
REITARI, RIKAS MAALARI: Pasi Hakala
TIMPPA, KÖYHÄ KIRJAILIJA: Petri Kangas
PAPPI: Petri Kangas
KALLE, KÖYHÄ MAALARI: Tuomas Massa
RISTO, RUNOILIJA, ERÄKIRJAILIJA, YRITTÄJÄ: Hannu Sumén
RUUSU, OPISKELIJA, TULEVA KIRJAILIJA: Minta Peltokangas
LIISA, YLEN TOIMITTAJA: Jaana Väisänen
VALKKO: Jaana Väisänen
ÄITI: Jaana Väisänen
ISÄ: Hannu Sumén

MINÄ, KIRJAILIJATAR (2009, juliste: Elina Haapaniemi)