Uutiset

TABU Mikin Vintissä tammikuussa

Mikin Vintti ry esittää tammikuussa Timo K Mukan parikymppisenä kirjoittamaan Tabu-romaaniin perustuvan musiikkinäytelmän. Käsikirjoitus Mirjam Kälkäjä, ohjaus Martti Kadenius, laulut ohjaa Tarja Vanhala. Koreografiat Elina Haapaniemi, säestys Matti Ylipiessa, piano. Mukan runsaasta runotuotannosta on valittu näytelmän laulut, jotka on säveltänyt Anna-Mari Vuontisjärvi. Puvut Tarja Lassila. Esiintyjinä on Tornion ja lähikuntien teatterin- ja musiikin harrastajia.

Mukan toinen teos Tabu ilmestyi v 1965. Se kertoo nuoren tytön ja vanhemman miehen välisestä kielletystä rakkaudesta 1950-luvun Lapissa. Romaanissa ovat jännitteinä vastakohdat hyvä ja paha, rakkaus ja viha tai Kristus ja Perkele. Vanhahtavaan tyyliin kirjoitettu teos sai aikanaan ristiriitaisen vastaanoton. ”Teos sijoittuu 1960-luvun jumalanpilkkakeskustelun ytimeen niin ajallisesti kuin sisällöllisestikin.” Toni Lahtinen

Näytelmässä Tabun tapahtumat kerrotaan musiikin myötäilemänä. Viiden roolihenkilön lisäksi kuoro on yksi näytelmän rooleista, se kommentoi ja myötäilee näyttämön tapahtumia.

TABUn esitykset ovat tammikuussa 2019 Torniossa Seminaarin koululla Seminaarinkatu 16. Tabu on 21 vuotiaan Mikin Vintti ry:n kahdeksastoista näytelmä. Pääsyliput tuntia ennen ovelta. Tervetuloa teatteriin!

Timo Kustaa Mukka (17.12.1944 Bollnäs, Ruotsi – 27.03.1973 Rovaniemi) oli pellolainen kirjailija, runoilija ja taidemaalari. Hän kirjoitti kuudessa vuodessa yhdeksän teosta. Seksuaalisesti ladatut kuoleman ja veren balladit herättivät ilmestymisaikanaan ristiriitaisia mielipiteitä. Esikoisteoksen Maa on syntinen laulu ilmestyessä v 1964 hän oli vasta 19 vuotias.

Mukka eli lähes koko elämänsä Orajärven eristyneessä pikkukylässä. Eläessään hän kamppaili jatkuvasti köyhyyden kanssa ja kärsi etenkin kotiseudullaan yleisestä halveksunnasta. Hymy-lehti otti nuoren kirjailijan hampaisiinsa, panetteli häntä perättömissä jutuissaan. Viimeisin Hymy-lehden herjakirjoitus oli Mukan yöpöydällä hänen kuollessaan Rovaniemen keskussairaalassa. Mukan perikunta nosti Hymy-lehteä vastaan syytteen ja Hymyn päätoimittaja ja toimittaja tuomittiin herjauksesta. Mukan lakihanketta jatkoi hänen perikuntansa ja säädettiin intimiteettisuojalaki, ns Lex-Mukka tai Lex-Hymy.

Timo K Mukka taisteli kirjailijoiden toimeentulon puolesta, hän ehdotti perustettavaksi erityisiä kunnan kirjailijoiden virkoja. Mukka sai Valtion Kirjallisuuspalkinnon v 1966. Hänen teoksiaan on käännetty 10 kielelle ja niistä on julkaistu useita uusintapainoksia.

0